آیا سفته حقوقی است یا کیفری و مجازات آن چیست
در گذشته جابجایی و انتقال پول با مشکلات فراوانی همراه بود و با به وجود آمدن سفته خیلی از این مشکلات حل شد. امروزه نیز سفته یکی از ابزارهای تجاری مهم در معاملات بازرگانی بوده و کاربرد بسیاری دارد. همچنین سفته قوانین خاص خود را داشته و ضروری است افرادی که از آن استفاده می کنند نسبت به آن اطلاعات کافی داشته باشند تا دچار دردسر نشوند.
در این مقاله قصد داریم شما عزیزان را با انواع سفته و قوانین مهم آن آشنا کرده و به بررسی این موضوع که آیا سفته حقوقی است یا کیفری بپردازیم. تا انتهای مطلب همراه ما باشید.
جدول محتوا آیا سفته حقوقی است یا کیفری و مجازات آن چیست
سفته حقوقی است یا کیفری؟ مجازات سفته چیست؟
- سفته دارای ماهیت حقوقی بوده و ماهیت چک کیفری می باشد. به این معنی که عدم پرداخت چک و صدور چک بلامحل جرم به حساب می آید. در صورتی که عدم پرداخت مبلغ سفته در سررسید جرم محسوب نمی شود. البته در صورت طرح دعوای سفته در دادگاه حقوقی، برای صادرکننده چک حکم جلب صادر می شود. اما در صورت بازداشت سوء پیشینه کیفری برای وی به همراه ندارد.
- گیرنده سفته، مبلغ سفته را بدون ارائه واخواست در دادگاه می تواند طلب نماید. در صورتی که جهت طرح دعوای چک حتما باید گواهی برگشت چک و واخواست نیز تقدیم دادگاه گردد.
- در صورتی که دارنده سفته درخواست گواهی عدم پرداخت سفته یا همان واخواست را داشته باشد، باید دو درصد مبلغ سفته را به عنوان هزینه واخواست پرداخت نماید. در حالی که در چک اینطور نیست و گواهی عدم پرداخت مبلغ چک به صورت رایگان صادر می شود.
- گرفتن سفته به تعداد زیاد و در مبالغ بالا هزینه دارد و با توجه به مبلغ درج شده روی آن از متقاضی مالیات اخذ می شود. در حالی که گرفتن دسته چک رایگان بوده و مالیات به آن تعلق نمی گیرد.
- در مورد توقیف اموال با سفته نیز حتما باید واخواست ارائه گردد. در غیر این صورت دارنده سفته نمی تواند درخواست توقیف اموال بدهکار را نماید. اما در چک تنها با گواهی عدم پرداخت و بدون واریز هزینه دیگری می توان اموال بدهکار را توقیف نمود.
- یکی از امتیازات سفته در رابطه با مطالبه مبلغ، درخواست تامین خواسته است. به این معنی که قبل از صدور رای، حساب بانکی و اموال بدهکار را توقیف کرده تا در هنگام صدور رای به سهولت بتوان مبلغ سفته را دریافت کرد.
انواع سفته و کاربردهای آن
سفته یک سند مالی چندگانه بوده و کاربردهای مختلفی دارد. انواع مختلف سفته با توجه به نیاز هر فرد می تواند در معاملات مختلف مورد استفاده قرار گیرد. در این بخش با کاربردهای مهم سفته آشنا می شویم.
پرداخت کالا
یکی از کاربردهای سفته این است که در معاملات مختلف جهت پرداخت مبالغ مربوط به کالا یا خدمات مختلف مورد استفاده قرار می گیرد. اطلاعات این نوع سفته عبارت است از نام کالا یا خدمات موردنظر، مبلغ موردنیاز و تاریخ پرداخت.
ضمانت اجرای تعهد
از دیگر کاربردهای سفته تضمین اجرای تعهدات طبق قرارداد است. مشخصات این نوع سفته به صورت دقیق با جزئیات در قرارداد ذکر شده و شامل تعهدات شخص امضا کننده می باشد. همچنین در معامله بین دو شرکت یا دو کارخانه نیز از سفته بدون تاریخ جهت ضمانت استفاده می شود.
ضمانت پرداخت اقساط
برخی مواقع نیز از سفته به عنوان تضمینی جهت پرداخت اقساط وام نهاد یا موسسات استفاده می شود. این نوع سفته ممکن است دارای شرایط خاصی در رابطه با مبلغ و تاریخ پرداخت اقساط باشد.
ضمانت حسن انجام کار
سفته را می توان به عنوان ضمانت حسن انجام کار نیز مورد استفاده قرار داد که در زمان استخدام و ثبت قرارداد، تحویل سازمان مربوطه می شود. مشخصات سفته به صورت دقیق در قرارداد درج می شود.
توجه داشته باشید در هر یک از این کاربردها ممکن است علاوه بر نگارش خاص، جزئیاتی نیز در سفته درج گردد که پاسخگوی نیاز طرفین معامله در آن موقعیت خاص باشد.
سفته از چه بخش هایی تشکیل شده است؟ اجزای سفته
سفته نوعی سند مالی و تجاری است که ارکان مختلفی داشته و در اعتبار سفته بسیار تاثیرگذار هستند. اجزای مختلف سفته شامل موارد زیر می باشد:
- نام صادرکننده سفته: شامل نام شخص یا موسسه صادر کننده است که متعهد به پرداخت مبلغ درج شده روی سفته می باشد. لازم به ذکر است فردی که به عنوان ضامن پشت سفته را امضا می کند به اندازه صادرکننده سفته مسئول پرداخت مبلغ است.
- نام گیرنده: شخص یا نهادی که مبلغ سفته را دریافت می کند و این حق را دارد که آن را انتقال داده و درخواست وصول نماید. در صورتی که در این قسمت ” حامل ” نوشته شود به این معنی است که سفته قابلیت انتقال به افراد دیگر را نیز دارد.
- مبلغ پرداختی: شامل مبلغی است که صادر کننده سفته تعهد می دهد آن را پرداخت کند. مبلغ سفته باید به صورت حروفی و عددی نوشته شده و کاملا مشخص باشد.
- تاریخ صدور: تاریخی که شخص سفته را صادر کرده و به گیرنده تحویل می دهد و باید به صورت حروفی و عددی، به صورت روز، ماه و سال نوشته شود.
- تاریخ سررسید: تاریخی است که صادر کننده سفته موظف است مبلغ درج شده را به گیرنده سفته پرداخت نماید.
- موضوع سفته: شامل توضیحاتی درباره دلیل صدور سفته و هرنوع شرایط دیگری است که نیاز است در سفته ذکر شود.
- امضا و مهر: شخص که سفته را صادر می کند موظف است آن را مهر و امضا نموده تا از لحاظ قانونی اعتبار داشته باشد.
قوانین و روش های وصول سفته
سفته نوعی سند تجاری لازم الاجراست که صادر کننده تعهد می دهد مبلغ ذکر شده در سفته را در زمان مشخص به فرد یا موسسه مربوطه بپردازد. شاید با خود فکر کنید که اعتبار چک از سفته بیشتر است در صورتی که اینطور نیست و امروره سفته نیز معتبر بوده و قوانین مخصوص به خود را دارد. اجرا گذاشتن سفته به دو صورت انجام می شود که در ادامه مورد بررسی قرار خواهیم داد:
طرح دعوای تجاری
در این طرح ضمن ارائه واخواست (شکایت) در صورتی که طلبکار مبلغ سفته را مطالبه کند سررسید آن نیز باید مشخص گردد. این طرح به جهت استفاده از مزایای سفته و سایر اسناد تجاری و حق تقدیم واخواست صورت گرفته است.
طرح دعوای مدنی به روش تقدیم دادخواست
سفته نوعی سند پرداختی است اما نسبت به پرداخت آن می توان مانند سند عادی طرح دعوا نمود. در این روش نمی توان از مزایای اسناد تجاری بهره مند شد. توجه داشته باشید به دادخواست سفته های کمتر از 20 میلیون در شورای حل اختلاف رسیدگی می شود و دادخواست مبالغ بالاتر در دادگاه مطرح می شوند.
دلیل این تفاوت ها تجاری و غیرتجاری بودن دعوا و مبلغی است که در سفته درج شده است بستگی به نوع قرارداد و توافق طرفین دارد که کدام یک از این دو روش را انتخاب نمایند.
مدارک لازم برای دادخواست دعوای مطالبه وجه سفته
- اصل سفته یا کپی برابر اصل آن
- اصل یا کپی گواهی واخواست سفته
- اصل و کپی مدارک طلبکار
- مشخصات کامل بدهکار
- وکالتنامه وکیل دادگستری در صورت داشتن وکیل
- درخواست هزینه سفته و سایر هزینه های مربوط مانند هزینه دادرسی و و کیل و غیره
کلام آخر
امیدواریم مطالب ارائه شده در این مقاله برای شما عزیزان مفید بوده باشد و اطلاعات مورد نیاز خود را کسب باشید.
در صورت داشتن مشکل حقوقی و نیاز به مشاوره با مجموعه حقوقی وکالت 24 تماس بگیرید. وکلای حرفه ای ما با بهره مندی از تجربه و دانش خود خدماتی حرفه ای به شما عزیزان ارائه داده و برای مشکلات پیچیده راه حل هایی نوآورانه ارائه خواهند کرد. همچنین اگر مشکل حقوقی در رابطه با چک یا سفته دارید با ما تماس بگیرید و پاسخ سوالات خود را از وکیل چک به صورت دقیق دریافت نمایید.
سوالات متداول
سفته یک سند مالی است که به موجب آن امضا کننده تعهد می دهد که در تاریخی مشخص یا عندالمطالبه مبلغ ذکر شده در سفته را به صاحب سفته بپردازد. در واقع سفته نوعی سند است که تنها در صورت امضای شخص صادر کننده اعتبار دارد.
در صورتی که صادرکننده سفته مبلغ توافق شده را در تاریخ سررسید به گیرنده سفته پرداخت نکند دارنده سفته می تواند شکایت خود را ظرف ده روز طی واخواست مطرح نماید. واخواست از طریق دادگاه تنظیم شده و برای شخص مورد نظر ارسال می شود.
سفته زمانی دارای اعتبار است و گیرنده می تواند مبلغ آن را مطالبه نماید که دارای امضا و اثر انگشت باشد. در برخی موارد نیز سفته بدون اثر انگشت هم معتبر بوده و قابل اجرا می باشد، در صورتی که حتما امضا داشته باشد.
چک امتیازاتی نسبت به سفته دارد که با توجه به نوع معامله و توافق طرفین هریک از این دو می تواند مورد استفاده قرار گیرد. یکی از این امتیازات جنبه کیفری چک است. در صورتی که ماهیت سفته حقوقی بوده و واخواست آن زمان بر و هزینه بر می باشد.
بیشتر بخوانید:
از کجا بفهمیم ملک به چند نفر فروخته شده است؟ (حضوری و آنلاین)