دادگاه کیفری چند جلسه است ؟ (عوامل موثر بر زمان صدور رای)
دادگاه کیفری یکی از مراجع قضایی برای رسیدگی به جرائم و اعمال مجارات کیفری است که براساس نوع جرم و میزان مجازات، به چند دسته دادگاه کیفری یک، دادگاه کیفری دو، دادگاه نظامی، دادگاه انقلاب و دادگاه اطفال و نوجوانان تقسیم می شود. اینکه رسیدگی به پرونده در دادگاه کیفری چقدر طول بکشد و چند جلسه باشد به عوامل مختلفی بستگی دارد. همراه وکالت 24 باشید تا به بررسی این موضوع بپردازیم که دادگاه کیفری چند جلسه است.
تعداد جلسات دادگاه کیفری
دادگاه کیفری زیر نظر قوه قضاییه است که خود به چند دادگاه تقسیم می شود:
- دادگاه کیفری یک مربوط به جرایم سنگین با حساسیت بالا می باشد که یک قاضی و دو مستشار در آن حضور دارند.
- جرائمی که امنیت کشور را به خطر بیاندازند و یا باعث صدمه در سطح کشور شوند در دادگاه انقلاب مورد بررسی قرار می گیرند.
- دادگاه نظامی به رسیدگی جرایم مربوط به وظایف خاص نظامی یا انتظامی اعضا ارتش و سپاه پاسداران می پردازد.
- رسیدگی به جرایم اطفال و افراد کمتر از 18 سال در دادگاه اطفال و نوجوانان صورت می گیرد.
- در دادگاه کیفری دو، یک رئیس یا دادرس علی البدل که از میان قاضیان است، حضور دارند و همه اعمال مجرمانه ای که مستوجب تعزیر می باشند، مانند خیانت در امانت، کلاهبرداری و … در این دادگاه بررسی می شوند.
رایج ترین دادگاه های کیفری؛ دادگاه کیفری یک و دادگاه کیفری دو هستند.
نحوه رسیدگی در دادگاه کیفری دو؛ اینگونه است که بعد از صدور قرار جلب دادرسی و کیفرخواست، به دادگاه ارسال می شود، سپس زمانی برای رسیدگی به پرونده تعیین می شود و شاکی و متهم با حضور در دادگاه و ارائه دلایل به دفاع از خود می پردازند.
رای دادگاه کیفری در یک جلسه و پس از اعلام ختم دادرسی صادر می شود. در غیر اینصورت قاضی طی یک هفته موظف به صدور رای می باشد.
قوه قضاییه طی بخشنامه های مختلف، همواره بر رسیدگی به پرونده های کیفری در ایام مختلف سال اصرار دارد تا اسرع وقت به آنها رسیدگی شود.
مدت زمان رسیدگی به شکایات در دادگاه کیفری تا حدودی مشخص است اما با توجه به نوع پرونده و شرایط، وابسته به عوامل مختلفی است و هر جلسه دادگاه کیفری می تواند از چند ساعت تا یک روز کامل طول بکشد. در پرونده های پیچیده تر ممکن است جلسات چندین روز یا هفته ها ادامه داشته باشد.
در ادامه به عومال موثر بر مدت زمان صدور رای دادگاه کیفری اشاره می کنیم:
پیچیدگی پرونده
بررسی شواهد و مدارک هر پرونده به مدت زمان متفاوتی نیاز دارد. پیچیدگی پرونده می تواند مدت زمان و تعداد جلسات دادکاه کیفری را افزایش دهد.
تعداد پرونده های دادگاه
زیاد بودن حجم شکایات و تعداد پرونده های یک دادگاه می تواند زمان رسیدگی به پرونده را به تاخیر بیاندازد.
قوانین مربوط به پرونده
تبصره و قوانینی برای هر پرونده وجود دارد که ممکن است کمی مبهم یا پیچیده باشد. چنین حالتی می تواند منجر به طولانی تر شدن روند دادگاه کیفری شود.
نوع تحقیقات و شواهد موجود
بررسی همه جانبه پرونده با توجه به شواهد و مدارک برای پاسخ قطعی به پرونده می تواند زمان بر و طولانی باشد.
بروز اشتباه
بروز هر گونه اشتباه یا اشکال در سیستم قوه قضاییه نیاز به زمان کافی برای برطرف نمودن آن دارد که با طولانی تر شدن روند دادگاه کیفری همراه خواهد بود.
اعتراض به حکم دادگاه کیفری
- برای اعتراض به حکم دادگاه کیفری دادخواست تجدید نظر به محضر دادکاه طی 20 روز تنظیم می شود و سپس به دادگاه صادر کننده حکم یا دادگاه تجدید نظر انتقال پیدا می کند.
- پس از بررسی در خواست تجدید نظر، جلسه برگزار می شود و طرفین دعوا و وکلا بهمراه شواهد و مدارک، حضور پیدا می کنند تا از خود دفاع کنند.
- در نهایت با بررسی شواهد موجود، رای دادگاه مجددا صادر می شود که می تواند رای اولیه را تغییر دهد یا آن را باطل کند.
به طور میانگین بازه زمانی 2 و ماه نیم را برای رسیدگی به شکایت کیفری در نظر بگیرید اما با کمک گرفتن از وکیل کیفری و وکیل حقوقی می توانید در زمان کوتاهتری پرونده خود را به نتیجه برسانید.
سوالات متداول
اینکه در جلسه اول دادگاه کیفری حکم صادر شود، امری دور از تصور نیست اما در اکثر پرونده های حقوقی دادگاه موظف به برگزاری جسلات بیشتری برای صدور حکم می باشد.
این فاصله نباید کمتر از یک هفته باشد. در صورت داشتن عذر موجه به زمان مناسبی موکول می شود.
اگر در اولین جلسه دادگاه کیفری، خوانده حضور پیدا نکند، ممکن است دادگاه حکم غیابی (به معنی تائید ادعاهای خواهان) صادر کند.