شرایط دیوان عدالت اداری برای صدور دستور موقت

شرایط صدور دستور موقت در دیوان عدالت اداری

دیوان عدالت اداری یکی از نهادهایی می باشد که زیر نظر قوه قضائیه فعالیت می کند و دارای مسئولیت ها و وظایف بسیار زیادی نیز می باشد. نحوه صدور دستور و رای در دیوان عدالت اداری دارای قوانین و مقررات خاصی می باشد. یکی از انواع دستور که دیوان عدالت اداری صادر می شود دستور موقت می باشد که در ادامه این مقاله می خواهیم به طور دقیق و کامل شرایط دیوان عدالت اداری برای صدور دستور موقت را مورد بررسی قرار بدهیم.

دستور موقت در دیوان عدالت اداری یعنی چه؟

دستور موقت دیوان عدالت اداری دستوری است که در قالب قرار صادر می شود. این قرار به درخواست شاکی و توسط شعبه رسیدگی کننده به پرونده در موارد فوری و ضروری پیش بینی شده است.

این دستور جنبه موقتی دارد و در مواردی نیز اگر ضرورت داشته باشد صدور آن لغو خواهد شد. بر اساس ماده 310 قانون آئین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی و ماده 34 قانون دیوان عدالت اداری، در خواست دستور موقت در دیوان عدالت نوعی دادرسی فوری است.

شرایط دیوان عدالت اداری برای صدور دستور موقت

شاکی می تواند ضمن طرح شکایت خود در دیوان یا پس از طرح شکایت در دیوان عدالت اداری تقاضای صدور دستور موقت نماید. از جمله شرایط دیوان عدالت اداری برای صدور دستور موقت شامل:

  • اجرای تصمیمات يا آراء قطعی يا خود داری از انجام وظيفه توسط اشخاص و مراجع مذكور در ماده 10 این قانون، سبب ورود خسارتی می گردد كه جبران آن غيرممكن يا متعسر است.
  • مرجع رسيدگی به تقاضای صدور دستور موقت، شعبه‌ای است كه به اصل دعوی رسيدگی می كند.
  • در صورت تقاضای صدور دستور موقت پس از طرح شکایت در دیوان، درخواست دستور موقت باید تا قبل از ختم رسیدگی به دیوان ارائه شود.
  • سازمان ها، ادارات، هيأت ها و مأموران طرف شكايت، پس از صدور و ابلاغ دستور موقت، مكلف هستند که طبق آن اقدام نمايند و در صورت خودداری از انجام دستور موقت در دیوان، شعبه صادر‌كننده دستور موقت، متخلف را به انفصال از خدمت به مدت شش ‌ماه تا يك سال و جبران خسارت وارده محكوم می نمايد
  • دستور موقت تأثيری در اصل شكايت ندارد و در صورت رد شكايت يا صدور قرار اسقاط يا ابطال يا رد دادخواست اصلی، دستور موقت نیز لغو می گردد.
  • دستور موقت مانند نوعی خواسته و قرار ثانوی به حساب می آید به همین دلیل به عنوان خواسته اصلی نمی توان آن را در نظر گرفت.
  • صرف تقاضای صدور دستور موقت قبل از اتخاذ تصمیم شعبه رسیدگی کننده به دعوا، مانع اجرای تصمیمات قانونی موضوع ماده 10 این قانون نیست. به این معنا که تنها پس از صدور دستور موقت در شعبه است که اجرای تصمیمات و اقدامات مورد شکایت متوقف می گردد.
  • در صورت حصول دلایلی مبنی بر عدم ضرورت ادامه اجرای دستور موقت، شعبه رسیدگی کننده نسبت به لغو دستور موقت اقدام می‌ نماید.
  • اگر ضرورت و فوریت در صدور دستوور موقت باشد شعبه دیوان موظف است در صورت صدور دستور موقت، نسبت به اصل دعوا خارج از نوبت رسیدگی و رأی مقتضی صادر نماید.
  • در مواردی كه ضمن درخواست ابطال مصوبات از هيأت عمومی دیوان، تقاضای صدور دستور موقت شده ‌باشد، ابتدا پرونده جهت رسيدگی به تقاضای مزبور به يكی از شعب دیوان ارجاع می شود و در صورت صدور دستور موقت در شعبه، پرونده در هيأت عمومی خارج از نوبت رسيدگی می‌ شود.
  • در صورت صدور یا لغو دستور موقت، مفاد آن به طرفین دعوا ( خواهان و خوانده ) ابلاغ می شود . اما در صورت ردّ تقاضای صدور دستور موقت، مفاد آن تنها به شاکی ابلاغ می‌ شود.
  • نوع خسارت وارده باید به گونه ای باشد که جبران آن غیر ممکن یا دشوار باشد.
شرایط صدور دستور موقت در دیوان عدالت اداری

نحوه درخواست دستور موقت در دیوان عدالت اداری

نحوه درخواست یا طرح درخواست دستور موقت در دیوان عدالت اداری می بایست یا همزمان با دعوای اصلی و یا ضمن یک دادخواست و یا پس از ثبت و ارجاع پرونده به شعب دیوان عدالت اداری باشد که اعم از بدوی یا تجدیدنظر ثبت گردد. پس در نتیجه برخلاف محاکم عمومی حقوقی، امکان طرح درخواست دستور موقت قبل از ثبت دادخواست اصلی میسر نمی باشد و باید ابتدا دعای اصلی مطرح شود.

دستور موقت در دیوان عدالت اداری چند روز طول میکشد

در برابر پاسخ به این سوال که دستور موقت در دیوان عدالت اداری چند روز طول میکشد باید گفت بر اساس ماده 310 قانون ایین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی و ماده 34 قانون دیوان عدالت اداری در خواست دستور موقت در دیوان عدالت اداری نوعی دادرسی فوری است که اصول سرعت در رسیدگی و عدم ورود در ماهیت دعوا و حذف تشریفات رسیدگی از جمله از اصحاب دعوا و تعیین جلسه دادرسی از جمله ویژگی های اصلی آن محسوب می گردد.

اعتراض به رد دستور موقت در دیوان عدالت اداری

بر اساس قانون دیوان عدالت اداری دستور موقت در این نهاد قابل اعتراض و تجدید نظر نمی باشد. در این رابطه اشخاص باید به اصل رای اعتراض کنند و نسبت به دستور موقت تقاضای رسیدگی و تجدید نمایند.

اعتراض به دستور موقت در دیوان عدالت دارای کمی سخت و پیچیده است به همین دلیل بهتر است با یک وکیل دیوان عدالت اداری که در این زمینه متخصص و با تجریه است مشورت کنید. وکالت 24 می تواند به صورت آنلاین مشاوره لازم را در این خصوص در اختیار شما قرار بدهد.

بیشتر بخوانید:

شکایت غیر حضوری در دیوان عدالت اداری چگونه است؟

دیوان عدالت اداری چه وظایفی دارد؟

جواب دیوان عدالت اداری چقدر طول می کشد؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آخرین مقالات سایت

با آخرین مقالات حقوقی وبسایت وکالت 24 به‌روز بمانید! از نکات قانونی کاربردی تا تحلیل‌های تخصصی، هر آنچه برای آگاهی حقوقی نیاز دارید، اینجاست.